Acro-reglementen

Hier volgt wat info betrefde de acrowedstrijden en de reglementen bij acro. Voor sommigen is dit nieuw en anderen zijn reeds vertrouwd met de Acro-organisatie.
 
Je hebt bij acro 4 niveau's: A , B , C en I

 • niveau A is het hoogste niveau (het internationale)
 • B, C en I zijn het nationale reglement

 Binnen het A niveau zijn er nog volgende leeftijdscategorieën:

 • seniores: de jongste partner is minimum 14 jaar (internationaal: jongste partner is minimum 15 jaar)
 • juniores: minimum 13 jaar en maximum 19 jaar
 • A 12-18: minimum 12 jaar en maximum 18 jaar
 • A 11-16: minimum 11 jaar en maximum 16 jaar

Het B-niveau is opgedeeld in juniores en seniores: 

 • B-juniores: minimum 11 jaar en maximum 19 jaar, 1 onderpartner min. 16jaar
 • B-seniores: minimum 11 jaar en 1 partner minimum 20 jaar

Het C-niveau is vanaf 2011 opgedeeld in juniores en seniores:

 • C 10-17: minimum 10 jaar en maximum 17 jaar
 • C 10-20: minimum 10 jaar en maximum 20 jaar
 • C 10-20+: minimum 10 jaar en 1 partner minimum 20 jaar

A-niveau juniores en seniores doen op de provinciale voorronden een balans en tempo oefening en op het vlaams en belgisch kampioenschap en op internationalewedstrijden ook nog een combinedoefening. De beloften doen een balans en tempo-oefening en op een internationale wedstrijd mogen ze in de finale kiezen of ze hun balans of tempo oefening doen.
Het B, C en I niveau doen enkel een combined oefening waarbij de moeilijkheidsgraad in functie van het niveau beperkt wordt. Voor het B-niveau moet de gymnast minimum 11 jaar worden in het jaar van de wedstrijd. Bij C juniores moet de gymnast minimum 10 jaar worden en maximum 19 jaar worden, 1 partner moet minimum 16 jaar worden in het jaar van de wedstrijd. Voor C seniores moet de gymnast minimum 10 jaar worden en moet 1 partner minstens 20 jaar worden. Voor het I-niveau moeten de gymnasten tussen 9 jaar en 15 jaar worden in het jaar van de wedstrijd. 
 
Tijdens een wedstrijd krijg je voor elke oefening drie verschillende punten die bij elkaar opgeteld worden.
1° MOEILIJKHEIDS SCORE ( DIFFICULTY ) Dit is de D-score, deze staat vast in tabellen. Deze score wordt direkt na de oefening in het groen omhoog gestoken. Er is een boek met in totaal ongeveer 40.000 verschillende delen die elk een waarde hebben tussen de 1 en ongeveer 40, dit laatste zijn 4 voudige salto's of trippel met schroef. De waarden verschillen voor duo's en trio's en heren vier. (voorbeelden: een dubbel gehurkte salto is 14 waard, een hoge handstand bij duo's 4 en bij trio's kan deze handstand verhogen van waarde als de 2 onderpartners een moeilijkere basispiramide doen) Als alle partner en individuele delen bij elkaar opgeteld worden resulteerd dit in een getal dat in een moeilijksheidtabel overeenkomt met een bepaalde moeilijkheid op 10 punten (seniores kunnen meer dan 10 halen, alle andere categorieen kunnen dit niet) De moelijkheidstabellen zijn voor seniores en juniores verschillend. Seniores: voor balans 160 is een 10 als moeilijkheids startwaarde, voor tempo is 140 een 10 en voor de combinedoefening is 180 een 10 (het zijn maar enkele combinaties in de wereld die 10 of meer halen) voor elke waarde 1 meer dan 160 of 140 of 180 krijg je 0,001 punt extra Juniores: voor tempo is 80 een 10 en voor de balans en de combinedoefening is 110 een 10 als startwaarde De beloften duo 's moeten zowel voor de balans als tempo oefening 4 opgelegde delen turnen als partnerdeel deze moeten telkens uit een rij gekozen worden en hebben een waarde tussen 0,1 en 0,3. Als je 0,5 haalt begin je met een 10 voor moeilijkheid. Ook moeten zij nog 2 vrije partnerdelen turnen en 3 individuele delen, voor de balansoefening is dit 1 lenigheidsdeel, 1 evenwichtsdeel en 1 behendigheidsdeel. Bij de tempo-oefening moeten er 3 tumblingdelen uitgevoerd worden waarvan minstens 1 salto. Bij de beloften trio's geldt voor de tempo-oefening hetzelfde als voor de duo's hierboven. Voor de balansoefening moeten er 2 opgelegde partnerdelen uitgevoerd worden en 1 vrij deel. Verder geldt hetzelfde als hierboven. Bij het B niveau mogen de trio's een max. moeilijkheid van 85 doen dit is een startwaarde van 7,85 en min. moeten zij 60 = 7,0 turnen en de duo's moeten min 44 dit is 6.2 turnen en max. 70 dit is 7,5 turnen. In het C niveau mag men bij de duo's 34/35 dit is 5.7 turnen met een max. van 45 en bij de trio's is de moeilijkheid 50/51 dit is 6,5 met een max. van 60. Bij de juniores en in het B, C en I niveau mag men max 20 meer turnen dan de max. moeilijkheid die je krijgt want je kan dit niet perfect doen uitkomen.
 
2° TECHNISCHE SCORE (Dit is de E-score) op max. 20 ptn, dit is de technische beoordeling van elk partner en individueel deel. Deze score vertrekt van 20 en voor 'fouten' in de uitvoering worden er punten afgetrokken.
 
3° ARTISTIEKE SCORE (Dit is de A-score): de artistieke score is ook naar max. 10 punten. De artistieke score is de beoordeling van de muziek, turnen op de muziek, expressie, vloergebruik, differentiatie in partner en ind. delen, synchroon turnen, danstechniek enz. Deze score vertrekt van 0 en er worden scores gegeven op de verschillende delen in functie van de prestatie.
 
Voor de berekening van het eindtotaal worden de D, E en A score bij elkaar opgeteld, hiervan worden eventuele penalties (tijdsfouten, buiten de vloer komen, delen in verkeerde volgorde turnen, niet voldoen aan de specifieke vereisten, ...) - Rode puntenbord - afgetrokken. Penalties zullen in het rood als laatste score omhoog gestoken worden. Dit resulteerd dan in de EINDSCORE !!!
 
SELECTIES: Je moet een bepaalde score halen om naar de vlaamse en belgische kampioenschappen te mogen gaan en bij de zoveel eerste zijn binnen je categorie.
C niveau: 2 wedstrijden (van de 3 ingerichte wedstrijden) deelnemen, Selectie op basis van de hoogst behaalde ranking, bij ex-aequo op basis van de hoogst behaalde score. 
B niveau: voor de trio's: voor het vlaams kampioenschap bij de 12 eersten zijn na 3 prov. wedstrijden (beste 2 rankings worden opgeteld voor de totale ranking, bij ex-aequo geldt de hoogste behaalde score) en 1 keer minstens 23,00 ptn halen en voor aan de coupe KBT te mogen deelnemen moet men op het vlaams bij de eerste 10 zijn en minstens 23,50 ptn halen.Voor de duo's: moeten op 1 voorronde minstens 22,5 ptn behalen en bij de eerste 12 in de ranking zijn (beste 2 rankings worden opgeteld voor de ranking, bij ex-aequo geldt de hoogste behaalde score) en voor aan de coupe KBT te mogen deelnemen moet men op het vlaams bij de eerste 10 zijn en minstens 23 ptn halen.
I niveau: hier heb je 2 sub-niveau's: I1 en I2. I1 zijn allemaal opgelegde delen en I2 is een combinatie van opgelegde en vrije delen. In het I niveau moet men minstens op 1 voorronde 21,0 pnt behaald hebben en bij de eerste 12 zijn om naar het vlaams kampioenschap te mogen gaan.
A niveau: Seniores meisjes trio's: voor selektie voor het vlaams kampioenschap moet men tijdens 1 van de prov. voorronden min 47 ptn halen en bij de eerste 10 zijn van de ranking (ranking: 2 beste rankings opgeteld van de 3 voorronden) en om aan het belgisch kampioenschap te mogen deelnemen moeten zij op het vlaams min 76.50 ptn turnen (hier doen zij 3 oefeningen, ook de combinedoefening) en bij de eerste 8 zijn in hun categorie.
Bij de junioren meisjes duo: voor selektie om aan het vlaams kampioenschap te mogen deelnemen moeten zij op 1 van de voorronden min 47 ptn halen en bij de eerste 10 zijn in de ranking. (ranking = de 2 beste rankings van de 3 voorronden opgeteld) en voor selektie voor het belgisch moeten zij op het vlaams bij de eerste 8 zijn en min 75 ptn halen.
Voor de juniores trio's: voor selektie voor het vlaams kampioenschap op minstens 1 voorronde 50 punten halen en na de 3 voorronden bij de eerste 10 zijn in hun categorie (2 beste rankings van de 3 voorrondes worden opgeteld) en voor selektie voor het belgisch kampioenschap moeten zij op het vlaams bij de eerste 8 zijn en minstens 77 ptn halen.
Voor de A-beloften: voor selektie voor het vlaams kampioenschap op minstens 1 voorronde 51 punten halen en na de 3 voorronden bij de eerste 12 zijn in hun categorie (2 beste rankings van de 3 voorrondes worden opgeteld) en voor selektie voor het belgisch kampioenschap moeten zij op het vlaams bij de eerste 10 zijn en minstens 52 ptn halen.
Extra INFO: een partner balansdeel moet 3 seconden gehouden worden en een individueel evenwichtsdeel moet 2 seconden gehouden worden. Elke seconde te weinig is min 0,3 ptn, vallen is min 1,0 punt en afkomen wanneer het niet mag maar ordentelijk is min 0,5 ptn. Opgelet: bij een balansdeel heeft een val meetstal ook een tijdsfout tot gevolg. 1 extra hand zetten waar het niet mag (bv salto of landing) is min 0,5 en 2 extra handen zetten is min 1,0 punt. De gymnasten mogen enkel turnen wat op papier staat (buiten enkele uitzonderingen). Dit moeten de trainers op voorhand uittekenen en mailen naar de gymfed minstens 6 dagen voor de wedstrijd. In een balansoefening moeten minstens 6 partnerdelen zitten waarvan bij de juniores en seniores trio's en B trio's min 1 handstand en 3 individuele delen (beloften maar 3) in een tempo-oefening moeten 6 tempo partnerdelen geturnd worden en 3 individuele delen of tumblingdelen, waarvan in het A niveau bij de beloften, juniores en seniores min 1 salto in een combinedoefening moeten min. 3 balansdelen gedaan worden die 3 sec moeten gehouden worden en 3 tempodelen alsook 2 individuele delen en 2 tumblingdelen waarvan bij de juniores en seniores min 1 salto
Hopelijk helpt dit jullie in dit seizoen en begrijp je vanwaar sommige eigenaardige scores of verschillen komen !!

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer